1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Wat is Klankie?

Klankie, de digitale adaptieve letterdoos voor meer dan 5.500 basisscholen!

Digitale letterdoos?

Klankie is een uniek gepatenteerd leermiddel voor het taalonderwijs. Op school leren kinderen lezen en schrijven met klanken. Het woord SCHAAP bestaat bijvoorbeeld uit de losse klanken SCH-AA-P. Klanken vormen de kern bij het leren van taal. Daarom staan klanken centraal bij Klankie.

Klankie bestaat uit een softwareprogramma en een speciaal computertoetsenbord. Alle klanken staan op een aparte toets op het Klankie toetsenbord en worden direct fonetisch uitgesproken. Met de klanken kunnen kinderen woorden maken. Klankie herkent de ingetypte woorden, spreekt ze uit en ondersteunt ze met prachtige foto’s. Door deze unieke combinatie leren kinderen spelenderwijs de Nederlandse taal.

Adaptief?

De software die bij Klankie geleverd wordt, heeft een kind- en een leerkracht(ouder)gedeelte. In het leerkrachtgedeelte (via toetscombinatie “ei” + “L”) kunt u de oefenstof op de ontwikkeling en het niveau van uw kind afstemmen, zodat Klankie alleen woordjes en klanken aanbiedt die passen bij de ontwikkeling van de leerling! U kunt bijvoorbeeld voor ieder kind apart klanken aan- of uitzetten en ervoor zorgen dat bepaalde klanken extra geoefend worden. Met Klankie werk je altijd op je eigen niveau!

Ook is het mogelijk om (niveau)groepen aan te maken of alleen te werken met specifieke klanken (zoals ei / ij), zodat Klankie zowel kan aansluiten bij de opbouw van de methode voor aanvankelijk lezen en extra oefenstof kan bieden voor specifieke spellingsproblemen. 12 Verschillende oefeningen zijn instelbaar en de antwoorden van kinderen worden opgeslagen in het registratiegedeelte.

Indien u wilt aansluiten bij de kernen van uw aanvankelijk leesmethode, zoals Veilig Leren Lezen of De Leessleutel, is dit ook mogelijk. Op het forum treft u een kant-en-klare database aan waarin alle kernen al voor u zijn aangemaakt en u kunt deze database eenvoudig op uw netwerk op losse pc plaatsen. Per kern staan dan de klanken aan die centraal staan, zodat alleen woorden worden aangeboden met de klanken/letters die in die kern centraal staan.
 

Voor welke doelgroep?

Klankie omvat alle klanken (ook tweetekenklanken, zoals ei, au, sch, ieuw) en omvat bijna 1400 éélettergrepige klankzuivere woorden, voorzien van afbeelding of auditieve contextzin.
Doordat het niveau (beginsituatie en oefenstof) ingesteld kan worden, is Klankie bruikbaar bij een zeer brede doelgroep:

  • Kinderen van groep 1 t/m 5 van de basisschool
  • Kinderen met logopedische hulp
  • Kinderen met een taalachterstand (klankherkenning, klank-tekenkoppeling, spelling, woordenschat, letteromdraaiing zoals b/d/p)
  • Allochtonen / kinderen die de Nederlandse taal nog niet / nauwelijks beheersen
  • Kinderen met dyslexie
  • Kinderen in groep 1/2 met een ontwikkelingsvoorsprong

Meer dan 5.500 onderwijsinstellingen werken inmiddels met Klankie en daarmee is Klankie één van de meest gebruikte taalproducten in het onderwijs.

Is er nu ook een netwerkversie?

Klankie is sinds juli 2010 ook beschikbaar als netwerkversie. Bij het bestellen op deze website kunt u aangeven of u een netwerkversie wilt aanschaffen. Indien u Klankie wilt gebruiken binnen uw computernetwerk dienen uw computers te beschikken over Windows XP, Vista, Windows 7 of Windows 8 . De centrale SQL database kan geïnstalleerd worden op een Windows (terminal) server of op een willekeurige computer in het netwerk (bijvoorbeeld wanneer u Linux op de server heeft staan)
Indien uw school een landelijke ICT beheerder heeft (zoals Heutink-ICT, Station to Station, Actacom, QLICT en SKOOL) kan de software geautomatiseerd worden geïnstalleerd. Tijdens uw bestelling op deze website kunt u aangeven door welke ICT beheerder uw computernetwerk wordt onderhouden, zodat zij direct van ons een mail krijgen met het installatieverzoek.
Regelt u de softwareinstallaties op uw computernetwerk zelf, dan kunt u gebruik maken van de installatieinstructies die op de cd-rom worden meegeleverd.

De netwerkversie werkt bij alle scholen!

Heeft u al eerder Klankie aangeschaft, maar dan als stand-alone versie? Dan kunt u gebruik maken van aanbiedingsbundel B, waarbij u extra korting krijgt om eenmalig over te stappen naar de netwerkversie. U dient dan wel de oude (rode) cd-rom terug te sturen. De verouderde versie bevatte een aantal technische installatieproblemen en gebruikersrechtenissues binnen netwerken, maar deze problemen zijn dus verholpen met deze vernieuwde versie.
 

Welke minimumeisen voor de stand-alone versie?

Sinds juli 2010 is er een nieuwe softwareversie ontwikkeld, waarmee Klankie ook werkt onder Windows XP, Vista en Windows 7 / 8. De nieuwe versie herkent u aan de blauwe cd-rom.
Voor 64 bits pc's is voorafgaand aan de installatie een patch vereist, raadpleeg hiervoor het forum. Na installatie onder Windows Vista / 7 of 8 is een update beschikbaar die u op het forum kunt vinden.
Qua hardwareconfiguratie volstaat een computer met 1 Ghz processor, 256 MB geheugen, geluidskaart en USB poort of een betere configuratie. Daarmee is in feite iedere computer geschikt.
Let wel: Klankie werkt met een SQL 2005 database. Indien u op uw stand-alone computer al SQL 2005 of hoger heeft draaien, dient de installatie deels handmatig te gebeuren, neem dan contact op met de servicedesk, zodat er een aparte "instance" aangemaakt wordt op uw reeds bestaande SQL Server.


 

Wat is het verschil tussen Klankie en de Klankiedriver

Met “Klankie” wordt het softwareprogramma bedoeld dat zowel klanken als woorden uitspreekt en waarbij het niveau van klankkennis instelbaar is. Bij dit softwareprogramma hoort ook het speciale toetsenbord.

Met de “Klankiedriver” wordt een addtioneel softwareprogramma bedoeld waarmee het speciale toetsenbord ook bruikbaar is in alle overige computerprogramma’s, zoals in de tekstverwerker “Word” of educatieve softwareprogramma’s.
De klankiedriver is te downloaden en uit te proberen op www.klankiedriver.nl
Op deze website treft u ook filmpjes aan die het verschil laten zien/horen.

Wilt u beide aanschaffen? Kies dan voor aanbiedingsbundel E. Hiermee bespaart u kosten.
 

Hoe kom ik nog meer te weten over Klankie?

Raadpleeg het forum (zie links in het menu) om meer te weten te komen over Klankie. U vindt hier o.a:
- welke 1400 woorden in Klankie verwerkt zijn
- welke oefeningen Klankie bevat en welke didactische mogelijkheden deze oefeningen bieden
- recensies van gebruikers en van vakbladen
- werkbladen
- de handleiding

 

Klankie geeft problemen met de installatie, wat nu?

Voor stand-alone gebruikers

U kunt contact opnemen met de servicedesk die uw computer op afstand kunnen overnemen en u kunnen ondersteunen met de installatie van het programma.
Via 088 410 10 20 kunt u de servicedesk bereiken.

Let op: Windows 7 pc's in de 64-bit modus moeten voorafgaand aan de installatie een aantal submappen aanmaken. Deze informatie wordt u tijdens de levering meegestuurd. Op het forum op deze website treft u ook hiervoor een eenvoudige handleiding aan. Na de installatie wordt een extra update aanbevolen die ook op het forum te vinden is.

Voor de netwerkversie gebruikers

De netwerkversie draait op alle computernetwerken met Windows clients en wordt door diverse beheerders automatisch geïnstalleerd. (Bedrijven zoals de Rolf groep, Heutink-ICT, Actacom, Station to Station, Skool,en Ratho)

Indien u een school bent en problemen ondervindt met de installatie van de netwerkversie, neem dan contact op met uw eigen systeembeheerder of externe netwerkbeheerder.

Op de cd-rom staan enkele hulpdocumenten (in PDF) die u extra kunnen helpen met de installatie.
De installatieinstructies worden ook per post aan u geleverd.

Indien u systeembeheerder of netwerkbeheerder bent, kunt u contact opnemen met onze klantenservice, telefoonnummer 088 410 10 20. Via een remote sessie kan gezamenlijk direct de oplossing gevonden worden van een eventueel probleem. Een veel voorkomend probleem kan zijn dat de software blijft hangen in het openingsscherm of dat de software alleen onder een ICT account werkt. Deze problemen zijn eenvoudig op te lossen door de juiste configuratie in te stellen.
 

 


button: open tinymenu

Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript. Klik hier.